Jul i Prag


Jul i Prag är en underbar tid. Överallt ser man julmarknader, underhållning av allehanda slag och förberedelserna för den största av helgerna - Julafton.

 

Julmarknader i Prag

Betlém

Besök under jultiden någon av Prags många kyrkor, i de flesta hittar du en gammal, vacker krubba som kallas Betlém (dvs Betlehem).

På julafton kan man besöka en midnattsmässa med musik av Jan Jakub Ryba från 1796 - en helhetsupplevelse genom sin blandning av den katolska liturgin, rökelsedoften och den tjeckiska, folkligt förankrade musiken.

Julkarp

Inför Jul kan du överallt på gatorna se stora kar med levande karp från dammarna i södra Tjeckien. Karpen är traditionell tjeckisk mat på Julafton och många har den den sista dagen hemma i badkaret. Till den panerade karpen serveras tjeckisk potatissallad - hur den tillagas kan du läsa om här nedan.

Vánočka

Vánočka (julvetebrödet) är ett "måste" på ett tjeckiskt matbord under jultiden. På den högra bilden kan du se hur den flätas.

Julmiddagen avslutas med mängder av småkakor - vi rekommenderar verkligen att ni smakar dessa tjeckiska småkakor vid ert Pragbesök! Dem är enastående goda och kanske någonting att ta efter.

 

God Jul i Prag önskar PragInfo


Tjeckisk potatissallad


5-6 personer

15 större potatisar

4 lökar

4 smörgåsgurkor

4 morötter

en bit rotselleri

1 kopp gröna ärtor

2 msk senap

1 kopp yoghurt

salt

malen svartpeppar

citron

majonnäs

Koka potatis i skal, låt svalna och skala och tärna. Koka morötter och rotselleri i saltat vatten och skär i små tärningar. Skär rå lök och smörgåsgurkan i små bitar och blanda allt ihop med potatistärningarna. Blanda därefter in gröna ärtor, yoghurt, senap och krydda med salt och peppar.

Därefter smaksätts salladen med citronsaft och majonnäs.

Salladen smakar bäst om den får stå några timmar före serveringen.