Tjeckiska köket (Česká kuchyně)


Dobrou chuť

betyder God spis! I Tjeckien brukar man inleda måltiden med en soppa, oftast köttbuljong med pasta eller små leverknödel. Måltiden avrundas med någonting sött - palačinky (crepes med fyllning), štrůdl eller annat. Till en god måltid hör det tjeckiska ölet eller limonáda (lemonad).

Här några av de vanligaste rätterna på de tjeckiska restaurangernas matsedlar:


Klassiska rätter


Vepřová s knedlíkem a se zelím

Tjeckisk nationalrätt vars namn brukar förkortas till Vepřo-knedlo-zelo. Rätten består av kumminstekt fläsk, tjeckisk knödel och surkål.

Tjeckisk knödel serveras till många rätter men kan på begäran bytas ut mot t.ex. potatis eller, på vissa restauranger, små raggmunkar.


Svíčková na smetaně

Alla svenska turisters favoriträtt ur det tjeckiska köket - förutsatt att man gillar knödel. Skivor av stekt fransyska med syrlig sås som baseras på kokta och passerade grönsaker. Serveras oftast med en klick grädde och lingon.


Vepřový řízek

Kort och gott wienerschnitzel. Serveras med potatis eller med potatissallad. Välj salladen om det är möjlig - den tjeckiska potatissalladen brukar falla svenska turister i smaken!


Pečená kachna s knedlíkem a zelím

Knaperstekt anka med knödel och surkål. Man bör vara ordentligt hungrig när man beställer denna rätt - men det är man väl efter flera timmar av stadspromenader!


Obložené chlebíčky

är små smörgåsar med diverse pålägg - skinka, ägg, potatissallad eller krabba i olika kombinationer. Dessa serveras inte på restauranger utan köps i små affärer där man oftast äter stående. Ett populärt mellanmål.


Pstruh (forell), Kapr (karp)

Forell som serveras på många restauranger brukar hålla hög klass. Den steks snabbt i pannan eller vänds dessförinnan i mjöl - på mjölnarens vis. Karp är vanligast kring jul.


Jablečný štrůdl

kallas på matsedlarna Jablečný závin men är, som namnet säger detsamma som den Strudel som man får i Österrike eller Tyskland.

Testa även Palačinky (fyllda crepes).


Ovocné knedlíky

Fruktknödel är en typisk tjeckisk efterrätt som är så mäktig att den är en måltid i sig. Runda knödel av sötdeg fyllda med plommon, jordgubbar, aprikos eller annat. Med riven quark, florsocker och smält smör på toppen. Bör testas!


Vegetarisk mat


Smažený sýr

De flesta restaurangerna i Prag har på sin matsedel några rätter utan kött. Ofta är det Smažený sýr, dvs panerad hårdost som serveras med tartarsås och potatis. Rekommenderas även för dem som inte är vegetarianer!


Bramborák

En annan sådan rätt är Bramborák, dvs raggmunk med vitlök. OBS - det händer att man blandar in tärningar av rökt kött! Fråga!


Koláče

I varje brödbutik kan man köpa en annan tjeckisk specialité - Koláče med vallmo-, ost- eller marmeladfyllning.