Attentat på Reinhard Heydrich - den blonda besten


SS-obergruppenführer Reinhard Heydrich kallades även Tjeckiens bödel eller Den blonda besten. Han ansågs vara en duktig violinist och fick av sin mor, som var skådespelerska mellannamnet Tristan.

Han var en av deltagarna vid Wansee-konferensen 1942 som beslutade om den slutgiltiga utrotningen av den judiska befolkningen.

Men redan 28 september 1941 utsågs han till Protektor över Böhmen und Mähren vilket omedelbart ledde till stigande förtryck av judarna.

Den systematiska terrorn som riktades även mot den tjeckiska motståndsrörelsen ledde till ett beslut av den tjeckiska exilregeringen i London -

Attentat på Reinhard Heydrich


Attentatet, den 27 maj 1942


Attentatet utfördes den 27 maj 1942 av Jan Kubiš, Josef Gabčík och Josef Valčík - tjeckiska specialtränade exilsoldater som skickades till Tjeckien från England. Som den lämpligaste platsen för aktionen valdes en skarp kurva där 

Heydrichs bil saktade farten. Men i det avgörande ögonblicket klickade Gabčíks vapen och Kubiš kastade en handgranat under bilen. Heydrich skadades av splitter från granaten och sätet och dog i blodförgiftning den 4 juni 1942.


Heydrichs Mercedes med skador efter handgranaten.

Nazisterna utfäste en belöning på 10.000.000 riksmark.


Attentatsmännen Jan Kubiš och Josef Gabčík

"Tjeckiens bödel" Reinhard Heydrich begravs


Tyskarnas reaktion på attentatet blev hård - undantagstillstånd proklamerades, K.H.Frank gav order om att 10.000 tjecker skulle tas som gisslan, 100 av dessa avrättades omedelbart.

Detta blev början till en oerhörd terror, som i Tjeckien kallas "Heydrichiaden", som riktades mot den tjeckiska befolkningen. Hela familjer avrättades utan rättegång för "samtycke med

mordet på Reichsprotektor Heydrich".

Och den 10 juni 1942 utplånades som straff byn Lidice i närheten av Prag. 173 män avrättades, 185 kvinnor skickades till koncentrationslägret Ravensbrück och 93 barn fraktades till okänd plats. Byn Lidice jämnades med marken.

 

Lidice